2010. március 2., kedd

Food Detective

Food Detective gyorsteszt élelmiszer intolerancia vizsgálatára

Kedves blog olvasóim!
egy új Food Detestive gyorsteszt élelmiszer intolerancia vizsgálati módszert próbált ki, ezt szeretném megosztani veletek.

A múlt héten egy új viszgálati módszert próbáltam ki egyik vendégemmel. Különböző bélpanaszok miatt vérvizsgálatot javasoltam részére, amiből ételallergiára derülhet fény, illetve ajánlottam a Food Detective élelmiszer intolerancia gyorstesztet, amivel megtudhatnánk, hogy milyen élelmiszerekkel szemben alakult ki a szervezetében érzékenység.
Nagyon tetszett ez az (számomra új) eljárás, így mo
Kedves kolléganőm Putz Lívia Természetgyógyász st erről szeretnék írni, ezt a tesztet szeretném egy kicsit részletesebben bemutatni. Immunológusoktól előre is elnézést kérek, ha helyenként esetleg nem teljesen pontosak a szakkifejezések. Igyekeztem úgy fogalmazni, hogy az egyszerű földi halandók, mint amilyen én is vagyok, megértsék a leírást.

„Ami az egyik embernek étel, az lehet, hogy a másiknak erős méreg.”

Teljes körű élelmiszer intolerancia vizsgálat


Emberek milliói szenvednek élelmiszer intoleranciától, egyre több embernél jelentkezik a krónikus élelmiszerérzékenység. Az IgG-mediált élelmiszer intolerancia tünetei azonban – az azonnali reakciójú IgE-mediált allergiával ellentétben – csak néhány nap késéssel jelennek meg: általános levertség, súlyproblémák, fáradékonyság, fejfájás, szisztémás gyulladások.

Eddig csupán a „kizárásos” diéta volt az egyetlen módszer, amivel az étel-intolerancia „kimutatható” volt. A Food Detective segítségével most 45 percen belül megbízható eredményt kaphatunk. A specifikus IgG mérésével az immunválaszt kiváltó élelmiszerek gyorsan kizárhatók az étrendből, ami után a panaszok általában megszűnnek.

A Food Detective egy IgG alapú élelmiszer intolerancia kimutatására szolgáló otthoni egyszer használatos teszt. Segítségével 54 féle élelmiszer fehérjekomponensére való érzékenységet lehet kimutatni, pl. gluténérzékenység, tojás-, tej-, élesztőintolerancia.

Használata egyszerű, az eredmény 45 percen belül leolvasható.


Mi a különbség ételallergia és ételintolerancia (ételérzékenység) között?

Az allergiavizsgálat és intolerancia vizsgálat során más-más immunanyag alapján tesztelik az emberi vért.

Az allergia során az ún. IgE-típusú mérést használják.

Az IgE nevű antitest az allergének és a paraziták elleni védelemben vesz részt. A vérben nagyon alacsony koncentrációban található meg, de az allergiában, szénanáthában, ekcémában vagy asztmában szenvedőknél magasabb a szintje. Ez a magas érték azonban nemcsak az allergia jelentkezésekor mérhető, hanem parazitafertőzés vagy rákos megbetegedésnél is. A speciális IgE vizsgálatok a különböző eredetű táplálékallergiákra szűrhetnek rá.

Az ételallergia esetében az immunrendszer tévedésből veszélyes anyagnak gondolja a bevitt élelmiszer valamely alkotóelemét, és a szervezet védelmének céljából elkezd ellenanyagot (hisztamint) termelni.

A válaszreakció rendszerint közvetlenül az élelmiszer elfogyasztása után fellép. Elsőként az ajkakat, nyelvet, szájüreget, torkot érinti. Ritkábban csak órákkal később jelentkezik, és elsősorban a gyomrot és bélrendszert érinti.

Az élelmiszerérzékenység esetében viszont az ún. IgG anyagot vizsgálják (fehérje-alapú vizsgálat, az élelmiszer fehérjetartalmára való érzékenységet teszteli).

Az IgG antitest szintén fertőzésekkor szaporodik fel a vérben, és a kórokozókkal való harcban használja a szervezet. Ez az egyetlen olyan immunglobulin, amely az emberi méhlepénygáton is képes áthatolni, így az anyából átkerülhet a magzatba. Ez nyújtja az első fontos védelmet a fertőzésekkel szemben, illetve részt vesz a sejtek által közvetített védelemben is. Fontos szerepe van az élelmiszerek okozta érzékenységi reakciókban.

Élelmiszerallergia esetén a tünetek nagyon gyorsan, akár fél órán belül jelentkeznek. Ezzel szemben az intoleranciánál több idő kell a tünetek megjelenéséig, több nap, vagy akár több hét, hónap.

Az állami orvosi ellátásban általában csak étel ALLERGIÁT vizsgálnak, és nem érzékenységet, lefordítva: csak IgE alapú vérvizsgálatot végeznek, nem IgG alapút.

Milyen következtetéseket lehet levonni a teszt végeredményéből?

Fontos megjegyezni, hogy a teszt nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, és nem diagnosztizálásra szolgál. A Food Detective egy kiemelten hasznos otthon használható gyorsteszt annak érdekében, hogy kiszűrhessük, mely étel vált ki szervezetünkben érzékenységet.

Tünetek, melynek oka az ételintolerancia lehet:

- Puffadás – migrén - hasmenés – súlyproblémák - bőrtünetek

- Irritábilis bélszindrómához hasonló tünetek - kóros elhízás - depresszió

- Később ízületi vagy izomfájdalom is megjelenhet

- Ingerlékenység, fáradékonyság, gyengeség

- Menstruációs problémák

A Food Detective az alábbi élelmiszerek fehérjekomponenseire tesztel:

További szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése