2010. március 20., szombat

Mi is az ORAC-érték, és az OPC?

Kedves Blog olvasó!
A Cellin gyógynövényital bemutatásakor felmerült 1-2 talán nem mindenki számára ismeretes kifejezés- fogalom. Ilyen pld az ORAC-érték, és az OPC, ezekről olvashattok bővebb információt a következő sorokban.

Mi is az ORAC-érték?
Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/ Kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére. Több száz különböző antioxidáns létezik, melyek magukban foglalják a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket és a növényi antioxidánsokat. Mivel a tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns kapacitását. Ez az ORAC teszt. Az ORAC érték pontosan megmutatja egy bizonyos élelmiszer, kiegészítő, gyümölcs, zöldség tulajdonságait a szabadgyökök elpusztítása és semlegesítése terén. Minél magasabb az ORAC-érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk, vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.
A táplálkozás-tudósok napi 5000 ORAC-érték szerinti táplálkozást javasolnak. Ha valaki dohányzik, sportol, tartós betegségben szenved, akkor ez az érték a duplájára is növekedhet!
Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk.

A Cellin ORAC-értéke 6.218,40 (20ml-ben!)

Összehasonlításként egy-két zöldség és gyümölcs ORAC értéke 100 g-ban számolva:

Aszalt szilva 5.770, Gránátalma 3.307, Mazsola 2.830, Fekete áfonya 2.400, Földi szeder 2.036, Kelkáposzta 1.770, Tőzegáfonya 1.750, Fokhagyma 1.662, Eper 1.540, Spenót 1.260, Málna 1.220 ,Tök 1.150, Kelbimbó 980, Szilva 949, Brokkoli 890, Cékla 840, Avokadó 782, Narancs 750, Szőlő, piros 739, Paprika, étkezési 710, Cseresznye 670, Kiwi 610, Szárazbab 503, Grapefruit 495, Szőlő, fehér 460 Veteménybab 460 Hagyma 450 Kukorica 400 Karfiol 385 Borsó, fagyasztott 346, Burgonya 300, Káposzta 295, Sárgadinnye 250, Banán 210, Alma 207, Répa 200, Paradicsom 195, Sárgabarack 175, Őszibarack 170

Mi az OPC?
Az OPC-nek furcsa neve van azon leghatékonyabb természetes anyagok egyikeként, amelyet az utóbbi évtizedekben fedeztek fel. Az OPC az oligomer proantocianidin vegyi fogalom rövidítése (ezt a kimondhatatlan szót azonnal el is felejthetjük, mivel az OPC rövidítés érthető módon az egyetlen használatos fogalom rá!). Számos tudós abból indul ki, hogy az OPC a rég keresett P-vitaminnal azonos, de erre vonatkozólag nagyon eltérő vélemények vannak! Klinikai tanulmányokban is igazolást nyert – hogy az OPC azon anyagok közé tartozik, melyek egészségünk szempontjából rendkívül fontosak. Az ismert vitaminokhoz hasonlóan testünknek naponta bizonyos mennyiségre van belőle szüksége (100 és 200 mg között), a vitaminokhoz hasonlóan testünk ezt az anyagot sem tudja maga előállítani. Az OPC a leghatékonyabb ismert természetes antioxidáns, amely serkenti a kollagén és elasztin termelődését és hatékonyságát. Az OPC megakadályozza az emberi sejtek, szövetek károsodását, időelőtti öregedését. Ez által erősíti az érfalakat, csökkenti a szív- érrendszeri betegségeket az érelmeszesedést és a daganatos megbetegedések kockázatát, továbbá ajánlott a látászavarok ellen és gyulladásos folyamatok esetén.
Az OPC antioxidáns hatása – világszerte végzett kísérletek eredményeként – jelentősen nagyobb, mint az általánosan használatos mai antioxidánsok esetében. Mégpedig a C-vitaminénál18-20-szor, az E-vitaminénál 40-50-szer nagyobb.

Összehasonlításként 1-2 gyümölcs OPC értéke:

Cseresznye - 180 mg OPC
Kékszőlő - 165 mg OPC
Fekete Áfonya - 165 mg OPC
Földi Szeder - 160 mg OPC

A Cellin gyógynövényitalban található fekete berkenyében kiemelkedő 800 mg OPC tartalom van!


Köszönöm figyelmeteket,további szép napot kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése